Vaknieuws

Acquisitiefraude

Ondernemers blijven onverminderd doelwit van acquisitiefraude. Bijvoorbeeld door een aanbieding in de vorm van een nepfactuur, of een betalingsregeling die een phishingmail blijkt te zijn. Is dit te voorkomen en wat moet u doen als u al misleid bent?

Wat staat in het contract?

De fraudeurs gaan zo te werk dat u ongemerkt tegen uw wil akkoord gaat met een nieuw af te sluiten contract. Een mondelinge toezegging met een leverancier is overigens ook een overeenkomst. U komt vaak niet meer onder deze afspraak uit, omdat er opnames zijn van uw instemming. Wees ook alert als u wordt gevraagd per e-mail uw gegevens te bevestigen. Er kan in de kleine lettertjes staan dat u een contract aangaat. Kijk ook of er bedenk-, retour- of ontbindende voorwaarden zijn opgenomen in de algemene voorwaarden. Het kan ook zijn dat een nota een spookfactuur blijkt te zijn.

Wordt de tegenprestatie geleverd?

Juridisch gezien is er pas sprake van fraude wanneer de tegenprestatie niet of nauwelijks wordt geleverd. Vaak voldoet de tegenprestatie niet aan uw verwachting, maar klopt deze wel feitelijk zoals in het contract staat omschreven. Het is heel lastig om de bewijslast hiervoor op tafel te leggen. Kijk wat u in een dergelijke situatie kunt doen.

Tips om acquisitiefraude te voorkomen

  • Ga tijdens een eerste verkoopgesprek nooit akkoord met wat voor een aanbieding of opzegging dan ook. Doe nooit mondelinge toezeggingen en laat alles wat u wél zegt, door de verkopende partij zwart op wit zetten en per (reguliere) post naar u opsturen;
  • Controleer na dit eerste telefoontje met deze verkopende partij, of de dienst of het product waarvoor je bent gebeld, wel bestaat. En wat is de reputatie van dit bedrijf, bestaan er geen klachten over?
  • Ga in uw administratie na of u eerder contact hebt gehad met de partij waarvan de factuur afkomstig is en bekijk een factuur altijd goed, óók de kleine lettertjes. Instrueer ook uw medewerkers altijd goed te lezen wat ze tekenen.
  • Teken nooit voor een advertentieplaatsing als de verkoper u geen schriftelijke bevestiging wil geven van oplage, verspreidingsgebied en controleerbare doelgroep.
  • Check bij de Fraudehelpdesk of er een melding over het bedrijf staat geregistreerd. Is dit niet het geval en heeft u alsnog twijfels: neem contact op met de Fraudehelpdesk. De medewerkers van dit fraudemeldpunt kunnen u adviseren en een melding aannemen, ook als het bedrijf al geregistreerd staat.

Toch misleid, wat doen?

Bent u onverhoopt toch ingegaan op een valse aanbieding en ontvangt u hiervan een factuur? Betaal deze niet en laat de aanbieder vooral weten waarom u niet betaalt. Meer tips vindt u bij de Fraudehelpdesk.

U kunt bij de Fraudehelpdesk ook uw geval van acquisitiefraude of de afzender van een spookfactuur melden. De Fraudehelpdesk waarschuwt aan de hand van de meldingen burgers en bedrijven voor frauduleuze handelingen.

Bron: KvKNeem contact met ons op


Novens nieuws

Brittenburg kan u helpen met o.a.