Vakantiewoning in het buitenland

Zoals u waarschijnlijk wel gemerkt heeft, is het rendement uit vermogen op spaarrekeningen op dit moment zeer gering door de lage rentepercentages. Met de aankomende, nieuwe wetgeving (per 1 januari 2017) zou het kunnen zijn dat u zelfs moet interen op uw vermogen in box 3. Daardoor kan het aanschaffen van een vakantiewoning in het buitenland een aantrekkelijk investeringsalternatief zijn. In het afgelopen jaar is de verkoop van vakantiewoningen dan ook massaal gestegen. Daarom besteed ik in deze column aandacht aan de fiscale aspecten van de aanschaf van een vakantiewoning in het buitenland.  


Binnenland versus buitenland
Bij de aanschaf van een vakantiewoning kunt u kiezen om een woning in Nederland of een woning in het buitenland aan te schaffen. Deze keuze heeft verschillende fiscale gevolgen. Kiest u ervoor om een vakantiewoning in Nederland te kopen, dan zal de waarde van de woning in box 3 meegenomen worden. Dat betekent dat u over de waarde van de woning in box 3 alsnog belasting betaalt. Het verschil in heffing is in dit geval dus weinig anders dan wanneer u uw spaargeld op een gewone spaarrekening heeft staan.
Wanneer u een kijkje over de grens neemt, zult u merken dat de woning niet onder de Nederlandse heffing valt. Nederland heeft namelijk met verschillende landen belastingverdragen gesloten. De belastingheffing over de vakantiewoning vindt plaats in het land waar de vakantiewoning staat. De Nederlandse Belastingdienst geeft hiervoor een vrijstelling in de Nederlandse belastingheffing. 
U geeft in dit geval dus de buitenlandse vakantiewoning bij de aangifte aan in box 3, maar vervolgens claimt u een aftrek. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat u zowel in het buitenland als in Nederland belasting over de woning betaalt. Hier is dus sprake van voorkoming van dubbele belastingheffing. 
Een tweede woning in het buitenland wordt volgens de geldende regels van het land waar de woning staat, belast. Echter, veel landen kennen hiervoor vrijstellingen waardoor de vakantiewoning geheel buiten de belastingheffing blijft.
Ter illustratie: In de Franse wetgeving vindt de vermogensheffing pas plaats wanneer het vermogen boven de 1,3 miljoen uitkomt. Voor dit bedrag kan een aanzienlijke vakantiewoning aangeschaft worden in Frankrijk. Door deze hoge vrijstelling zal de vakantiewoning geheel buiten de heffing vallen. 

Inkomsten en kosten
Toch kunnen er nog verschillende inkomsten en kosten aan een vakantiewoning verbonden zijn. Wanneer u van plan bent de vakantiewoning te verhuren, al is het maar om de kosten te drukken, zijn deze huurinkomsten vanuit de buitenlandse woning in Nederland vrijgesteld. De huurinkomsten zijn dan dus weer belast in het land van de vakantiewoning. Toch zijn deze huurinkomsten uit de vakantiewoning volgens de in dat land betreffende regelgeving  dikwijls ook niet belast. 
Daartegenover staat dat u fiscaal ook niets kunt met de kosten van de vakantiewoning. De onderhoudskosten, verbouwingskosten, taxatie- en makelaarskosten, enz. zijn dus niet aftrekbaar. Bovendien is de rente op een financiering voor de vakantiewoning niet aftrekbaar. Alleen de rente van de eigen woning is aftrekbaar. 

Wie en waar
Om zoveel mogelijk rendement uit de verhuur van uw vakantiewoning te halen, moet de woning op een geschikte en (toeristisch) aantrekkelijke locatie staan. Ook een vakantiewoning op een vakantiepark is een goede optie. Houd u wel rekening met eventuele extra kosten voor bijvoorbeeld het meebetalen aan onderhoud of renovatie van het park. 
De aanschaf van een vakantiewoning is eigenlijk voor iedereen geschikt die zijn geld op een slimme manier wil beleggen. Het aanschaffen van een vakantiewoning is zeker een goede investering, maar laat u zich van tevoren goed adviseren over de consequenties hiervan.
Mocht u van plan zijn een vakantiewoning aan te schaffen en wilt u hier advies over, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan voor u klaar. 

door Gert-Jan Kuijt AA, partner bij Accountantskantoor Brittenburg

Brittenburg kan u helpen met o.a.